- Werkgevers in het regionale openbaar vervoer willen tijdens de vijfdaagse staking van het personeel niet onderhandelen met de vakbonden, meldt werkgeversorganisatie VWOV.
- Voorzitter Fred Kagie zegt dat het laatste cao-bod van tafel is.
- Treinen van Arriva rijden, ondanks de staking in het streekvervoer, wel op trajecten in het noorden van het land.
- Lees ook: Vanaf 31 januari kun je voor losse treinkaartjes met je betaalpas inchecken bij de NS – houd je pas dus niet per ongeluk bij de kaartlezer
De werkgevers in het regionale openbaar vervoer willen tijdens de vijfdaagse staking van het personeel niet onderhandelen met de vakbonden, meldt werkgeversorganisatie VWOV. Voorzitter Fred Kagie zegt dat het laatste cao-bod van tafel is.
Vanaf maandag wordt vijf dagen gestaakt in het ov, omdat de vakbonden het niet eens zijn met het bod van de werkgevers.
“Als we opnieuw zouden gaan praten, beginnen de onderhandelingen helemaal opnieuw”, aldus Kagie. Hij zegt dat het eerdere bod van 8 procent loonsverhoging en andere maatregelen voor onder meer oudere werknemers van tafel is. “We hebben de vakbonden uitgelegd dat dit pakket de grens was van wat we konden bieden. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. We willen allemaal dat de bus ook nog betaalbaar blijft.”
Volgens Kagie hebben de vakbonden het bod niet voorgelegd aan de leden, maar is meteen gevraagd naar actiebereidheid. Daarnaast wordt te weinig gekeken naar de overheidsmaatregelen die de inflatie dempen, aldus de voorzitter.
De voorzitter zegt dat acties binnen het openbaar vervoer direct merkbaar zijn. "Ook als het ov deels nog rijdt, zijn de reizigers van wie de bus niet rijdt de dupe. We zijn een hele zichtbare sector. Acties werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook. Stakingen duperen reizigers op de dag zelf en ze hebben ook effect op het behoud van reizigers voor de lange termijn."
Treinen rijden wel in Groningen en Friesland
Treinen van Arriva rijden, ondanks de staking in het streekvervoer, wel op trajecten in het noorden van het land. In Groningen en Friesland wordt de dienstregeling gewoon opgestart, meldt de vervoerder. Wel kan het drukker zijn in de treinen omdat minder lange treinen worden ingezet. Ook in het oosten, op de Vechtdallijnen, rijden treinen.
Eerder meldde de vervoerder dat er ook de treinen in de Achterhoek zouden rijden, maar inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. "Er is vanochtend nog geprobeerd om een passende treindienstregeling te maken en een opstart te maken maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar", meldt Arriva.
De vervoerder verwacht door de staking ook uitval van bussen. Later in de ochtend moet duidelijk worden hoeveel procent van de bussen rijdt in de regio Noord. Arriva adviseert reizigers om vlak voor vertrek de reisplanner te checken voor de actuele stand van zaken.
Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag vijf dagen het werk neer. De actievoerders voeren actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.
Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal zijn de twee cao's waarvoor wordt gestaakt goed voor meer dan 14.000 mensen. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werkt het personeel wel gewoon door, want die werknemers hebben eigen cao's.
'Nog nooit zoveel stakingen en acties', zegt FNV
Vakbond FNV waarschuwt dat er een "stakingsstorm" op komst is. Verspreid over het land leggen komende week onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners en winkelmedewerkers van de Bijenkorf het werk neer. En dan is er ook nog een grote staking in het streekvervoer.
"We zijn een jaar nog nooit begonnen met zo veel stakingen en acties", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Komende week zouden er acties zijn op meer dan honderd locaties. "Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden. Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats." De hoge inflatie van de laatste tijd maakt flinke loonsverhogingen volgens hem broodnodig.
Naast personeel in het streekvervoer, zullen ook vuilnisophalers in Geldermalsen, Tiel en Culemborg tijdelijk het werk neerleggen. Voor dinsdag heeft FNV daarnaast een actie gepland van Uberchauffeurs die in optocht zullen rijden naar het Amsterdamse kantoor van het bedrijf achter de bekende taxi-app.
Later in de week zijn onder meer medewerkers van de sociale werkbedrijven aan de beurt, stelt de bond. Zij voeren actie in Arnhem. Verder wordt er in Drechtsteden en Emmen volgens FNV donderdag geen vuilnis opgehaald vanwege de staking van gemeentemedewerkers.
Na deze week komen er nog meer acties aan. Voor 15 februari heeft de bond bijvoorbeeld nog een grote landelijke staking van vuilnisophalers en boa’s en andere gemeenteambtenaren gepland.
Boufangacha went zich ook tot de politiek. Hij roept nogmaals op tot een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. "Hun roep om hogere lonen klinkt hol, als zij zelf in semipublieke sectoren zoals ziekenhuizen en streekvervoer niet voldoende geld beschikbaar stellen."